EXPOSICIONS TEMPORALS - Exposicions anteriors

Dames del Nil. Dones i deeses de l'antic Egipte

Cartell promocional de l'exposició Dames del Nil. Dones i deeses de l'antic Egipte

Un dels aspectes més extraordinaris de la civilització del Nil és l'actiu i determinant paper que ocupà la dona en l'esdevenir de la seva història. Les egípcies, des de les èpoques més remotes, gaudiren d'un grau de llibertat i independència que les col.locava en una posició privilegiada davant les seves contemporànies, i més tard entre gregues i romanes. També la mitologia es feia ressò d'aquesta posició, ja que les deïtats femenines protagonitzen alguns dels mites més rellevants i foren des de sempre causa d'una intensa adoració.

L'exposició Dames del Nil. Dones i Deesses de l'antic Egipte permet aproximar-nos a la civilització faraònica i a la seva religiositat des d'una òptica diferent, introduint-nos en diverses facetes de la vida de la dona de l'antic Egipte: la seva posició legal, la seva intimitat, el seu poder, les seves creences i la seva eternitat.

A través dels àmbits temàtics de la mostra i de les antiguitats de la col.lecció del Museu Egipci (a les que s'hi sumen les adquisicions més recents), el visitant viatja a un món mil.lenari que obria portes al futur i mostrava un camí que es desdibuixà en un atzarós vaivé de la història.

DADES D'INTERÈS

SEU DE L'EXPOSICIÓ:
  • FUNDACIÓ ARQUEOLÒGICA CLOS
  • MUSEU EGIPCI DE BARCELONA
  • València, 284. E-08007 Barcelona
  • Tel. (34) 93 488 01 88 · Fax. (34) 93 487 80 60
  • www.museuegipci.com
TRANSPORTS:
  • Metro: L2, L3 i L4. Passeig de Gràcia. L1 Plaça Catalunya. L5 Diagonal.
  • Bus: 7, 16, 17, 20, 22, 24, 28, 39, 43, 44, 45, 47 i Tomb Bus.
  • Renfe: Passeig de Gràcia o Plaça Catalunya.
  • FGC: Provença o Plaça Catalunya.

DESENVOLUPAMENT EXPOSITIU:

Objectius de l'exposició:

Mentre que moltes cultures de l'antiguitat relegaren socialment a la dona, que arribà a tenir manca d'identitat com a persona jurídica i moral, la civilització egípcia caminà cap a una altra direcció.

L'objectiu d'aquesta exposició és mostrar els diferents aspectes de la vida de la dona a l'antic Egipte: capacitat jurídica, formació, vida quotidiana, feina fora de casa, política, sacerdoci...

La documentació arqueològica, a més, ens permet personalitzar i conèixer casos concrets, és a dir, és possible conèixer dones que van ser protagonistes d'esdeveniments que l'atzar ha fet que es preservessin al llarg del temps. El bagatge personal d'aquestes dames ens aporta llum sobre el conjunt de les dones que visqueren al llarg de la mil.lenària civilització egípcia.

Antiguitats que s'exposen:

L'exposició Dames del Nil. Dones i deesses de l'antic Egipte, està integrada per unes 50 peces de la Col.lecció egípcia Jordi Clos.

Els objectes arqueològics mostren representacions de deïtats com Isis, Neit o Sacmis, així com poderoses dones com la cèlebre Cleopatra VII. Són obres que permeten aproximar-se a les dames que visqueren i governaren Egipte, coneixent els objectes que formaren part de la seva vida íntima i els que desitjaren que les acompanyés per sempre en el Més Enllà. Però també deixen palès la quotidianitat de dones anònimes i, en molts casos, evidencien el refinat gust pel maquillatge i, en general, per la coqueteria. Això ens parla de dones orgulloses de la seva sexualitat, que mostren el cor i el llueixen sense cap pudor.

A través d'aquestes suggestives creacions artístiques del passat, podem conèixer a diverses dones i deesses el món de les quals va ser l'Egipte faraònic. Es tracta d'un viatge en el temps que permet realitzar una autèntica panoràmica de la civilització egípcia des de els seus remots orígens a l'època grecorromana, tenint la dona com a fil conductor.

CATÀLEG A LA VENDA

CRÈDITS:

Idea original i producció: Fundació Arqueològica Clos

President: Jordi Clos i Llombart

Directora: Mª Àngela Taulè

Comissària: Susana Alegre

Comité científic: L. M. Gonzálvez, Emma González, Nuria Castro, Javier Martínez, Felip Masó

Disseny gràfic: SN&aImpulsa / Juan Ramón Nieto

Realització: Jordi Muñoz

Veure Exposicions Anteriors