EXPOSICIONS TEMPORALS - Exposicions anteriors

Moda i Bellesa a l’antic Egipte

DEL 20 OCTUBRE 2011
AL 20 JULIOL 2012

Moda i Bellesa a l’antic Egipte és un recorregut al llarg de 3.000 anys d’història de la moda al país del Nil; i és, també, un homenatge a l’estètica i el refinat gust dels antics egipcis per la cura del cos i, en especial, a la manera com s’abillaven mitjançant vestits, joies, tatuatges, perfums i olis.

Des de la sensibilitat del parell de sandàlies amb les quals es va dotar un enterrament infantil per a facilitar el seu viatge al Més Enllà, fins els dos exemplars de túniques amb plecs horitzontals -de les què no es conserven més d’una vintena en tot el món, i que han estat restaurades especialment per aquesta exposició-, passant per un variat repertori d’objectes vinculat a la joieria i cosmètica, i per obres que mostren en relleu o en pintura els homes, les dones i els déus que es beneficiaren del refinament i el gust d’una sofisticada civilització.

Comissariada per Elvira D’Amicone (Università degli Studi di Torino), l’exposició està formada per peces de la col·lecció permanent del Museu Egipci de Barcelona i importants aportacions de museus internacionals com el Musée des Beaux-Arts de Lyon, el Museo Civico Archeologico di Bologna, el Museo Egizio di Firenze, Museo delle Antichità Egizie di Torino -que exhibeix algunes peces inèdites-, i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Secrets del Museu Egipci

DEL 20 JULIOL 2010
AL 30 DESEMBRE 2010

Prorrogada

La sala d’exposicions temporals del Museu Egipci de Barcelona acull, des del mes de juliol, “Secrets del Museu Egipci”: una mostra inèdita formada principalment per les últimes adquisicions de la Col·lecció d’Arqueologia Egípcia Jordi Clos juntament amb fotografies antigues i llibres del fons documental.

Objectes arqueològics representatius de la major part de la història faraònica que mostren diferents aspectes de la vida quotidiana i del món funerari; entre aquests destaca un ampli repertori d’elements de joieria, especialment collars, compostos a partir de denes de pedres semiprecioses i amulets. Vasos de pedra i ceràmica, recipients canops per a les vísceres, fragments de sarcòfag, taules d’ofrenes, figures divines o objectes relacionats amb la cosmètica es presenten per primera vegada o retornen a la seu del Museu després d’haver format part de diverses exposicions en altres entitats.

El conjunt d’imatges (postals estereoscòpiques i làmines fotogràfiques del segle XIX) es presenten a mode de recorregut pels orígens de la fotografia a Egipte i els seu desenvolupament posterior.

Quant als llibres, s’exhibeixen obres de referència fonamentals com l’Album du Musée de Boulaq (1872), del creador del Servei d’Antiguitats d’Egipte, Auguste Mariette, o la monumental L’Egypte et la Nubie (1887), del fotògraf Emile Béchard.

Arte funerario Precolombino. La pasión de Tórtola Valencia

DEL 12 DESEMBRE 2009
AL 30 MAIG 2010

Under the title Pre-Columbian Funerary Art, the Egyptian Museum of Barcelona exhibits a series of pieces that are representative of the main cultures present in the areas of Mesoamerica, Centro-America and the Andes, before the arrival of any Europeans and the subsequent as well as abrupt culture upheaval that this entailed.

Most of the objects on show were conceived and used as part of the funerary equipment that accompanied the deceased to their tombs. This protected and privileged space made possible the preservation of very fragile pieces, such as those created in ceramic, that despite the long time passed are still in an impeccable state even nowadays.

At the same time, the exhibition approaches the biographical profile of Carmen Tórtola Valencia: cultured, multifaceted and singular artist whose creative work as a dancer was inspired by her exotic feeling and by the mystery of ancient civilizations.

Esquelets Malalts. Una visió de la malaltia a través del temps

DEL 5 FEBRER
AL 30 JUNY 2009

PRORROGADA FINS
30 SETEMBRE 2009

Cartell promocional de l'exposició Esquelets malalts

Sota el comissariat d’especialistes en paleopatologia, l’exposició recull 136 peces procedents de col·leccions nacionals i internacionals que mostren, per primera vegada al nostre país, l’ampli ventall de malalties que van patir els nostres avantpassats.

Formada per restes prehistòriques, d’època clàssica, de l’edat mitjana o de temps contemporanis, les peces que es mostren presenten diferents tipus d’alteracions: anomalies congènites, traumatismes, infeccions, tumors, patologies articulars, trepanacions, lesions per violència, etc. La seva anàlisi, des d’una perspectiva evolutiva, evidencia que tots els grans grups de malalties que es pateixen avui tenen el seu origen en èpoques molt antigues i ens han acompanyat gairebé des de l’inici de la vida, perquè inevitablement vida, malaltia i mort són indissociables.

Sarcòfags de l’antic Egipte. Jardiners d’Amon a la Vall de les Reines

DEL 13 MARÇ
AL 30 SEPTEMBRE 2008

PRORROGADA

Cartell promocional de l'exposició de sarcòfags

UN DESCOBRIMENT EXTRAORDINARI

L’any 1903 es va produir un descobriment extraordinari a la Vall de les Reines: dues tombes ricament decorades, repletes de sarcòfags i mòmies. Es tractava de les tombes dels prínceps Khaemuaset i Setherjepeshef, fills del faraó Ramsès III (dinastia XX). Aquesta troballa fou possible gràcies a la Missió italiana dirigida per l’arqueòleg Ernesto Schiaparelli. Ambdues tombes havien estat construïdes cap a 1170 aC, saquejades en el decurs dels tres segles següents, i reutilitzades com a cementiri col·lectiu a partir de l’any 800 aC. Es pogueren recuperar 17 sarcòfags complets i 25 caixes, tapes i fragments de sarcòfag. Tanmateix, s’ha pogut documentar que alguns d’ells vàren pertànyer a una família de jardiners que assoliren el càrrec de “Cultivadors de lotus del temple d’Amon”, ja que al recinte sagrat de Karnak s’hi cultivava aquesta flor amb la finalitat d’emprar-la per a retre culte a la divinitat. A excepció de sis sarcòfags sencers, la resta foren dipositats al Museu Egipci de Torí, del qual Schiaparelli n’era conservador. Una part significativa d’aquest impressionant conjunt s’exhibeix, per primera vegada, al Museu Egipci de Barcelona.