EXPOSICIONS TEMPORALS - Exposició actual

Moda i Bellesa a l’antic Egipte

DEL 20 OCTUBRE 2011
AL 20 JULIOL 2012

Moda i Bellesa a l’antic Egipte és un recorregut al llarg de 3.000 anys d’història de la moda al país del Nil; i és, també, un homenatge a l’estètica i el refinat gust dels antics egipcis per la cura del cos i, en especial, a la manera com s’abillaven mitjançant vestits, joies, tatuatges, perfums i olis.

Des de la sensibilitat del parell de sandàlies amb les quals es va dotar un enterrament infantil per a facilitar el seu viatge al Més Enllà, fins els dos exemplars de túniques amb plecs horitzontals -de les què no es conserven més d’una vintena en tot el món, i que han estat restaurades especialment per aquesta exposició-, passant per un variat repertori d’objectes vinculat a la joieria i cosmètica, i per obres que mostren en relleu o en pintura els homes, les dones i els déus que es beneficiaren del refinament i el gust d’una sofisticada civilització.

Comissariada per Elvira D’Amicone (Università degli Studi di Torino), l’exposició està formada per peces de la col·lecció permanent del Museu Egipci de Barcelona i importants aportacions de museus internacionals com el Musée des Beaux-Arts de Lyon, el Museo Civico Archeologico di Bologna, el Museo Egizio di Firenze, Museo delle Antichità Egizie di Torino -que exhibeix algunes peces inèdites-, i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Amb el patrocini de:

Amb la col·laboració de:

Entitats col·laboradores:

DADES D'INTERÈS

SEU DE L'EXPOSICIÓ:
 • FUNDACIÓ ARQUEOLÒGICA CLOS
 • MUSEU EGIPCI DE BARCELONA
 • València, 284. E-08007 Barcelona
 • Tel. (34) 93 488 01 88 · Fax. (34) 93 487 80 60
 • www.museuegipci.com
TRANSPORTS:
 • Metro: L2, L3 i L4. Passeig de Gràcia. L1 Plaça Catalunya. L5 Diagonal.
 • Bus: 7, 16, 17, 20, 22, 24, 28, 39, 43, 44, 45, 47 i Tomb Bus.
 • Renfe: Passeig de Gràcia o Plaça Catalunya.
 • FGC: Provença o Plaça Catalunya.
HORARI D'EXPOSICIÓ I MUSEU:

De dilluns a dissabtes de 10h a 20h sense interrupció. Diumenges de 10h a 14h.

Els dies 25, 26 de desembre i 1 de gener, tancat.

El Museu ofereix visites comentades a la col·lecció permanent els dissabtes a les 11h (català) i a les 17h (castellà) incloses en el preu de l'entrada

Visites concertades per a grups amb inscripció prèvia al 93 488 01 88 o visites@museuegipci.com

VISITES GUIADES A L’EXPOSICIÓ TEMPORAL:

El segon i quart diumenge de cada mes a les 11 h (amb el preu de l’entrada, visita gratuïta).

PREUS:

Entrada adults: 11 €
Entrada reduïda (estudiants i tercera edat): 8€
Grups: Preus especials per visites guiades i tallers. Pregunteu a les nostres oficines.

El preu d’aquesta entrada permet visitar la col·lecció permanent i l’exposició temporal.

ACTIVITATS INFANTILS
 • Visita guiada a l’exposició i taller “Ramose i Nefer es vesteixen de gala. Vine a conèixer la moda a l’època dels faraons”.
 • Horari: El segon i quart diumenge de cada mes, d’11 a 13h.
 • Preu: 10€ (Cal reserva prèvia. Mínim 10 participants)

Per a més informació, es poden dirigir a les nostres oficines.

DESENVOLUPAMENT EXPOSITIU:

Moda i Bellesa a l’antic Egipte és la segona etapa d’un projecte iniciat el 2008 i dedicat a la presentació de materials, alguns inèdits, pertanyents al patrimoni museístic egiptològic format a l’època d’or del redescobriment arqueològic de l’Egipte antic. Es tracta del període entre finals del segle XIX i principis del XX, quan l’arqueologia es convertí en una disciplina científica.

L’objectiu del projecte és valoritzar les antiguitats inèdites o tornar a presentar troballes després d’anys del seu descobriment, unit a la reflexió i divulgació de temes relacionats amb la vida dels antics egipcis. En aquest cas, destaquem i reflexionem sobre la moda i l’estètica d’una civilització mil·lenària que sempre aconsegueix fascinar-nos.

Moda i Bellesa a l’antic Egipte és una exposició que pretén retre homenatge a l’estètica i el refinat gust dels antics egipcis per la cura del cos i, en especial, a la manera en què s’abillaven mitjançant vestits, joies, tatuatges, perfums i olis.

La mostra vol dedicar una atenció especial als teixits, en concret al lli que cultivaren, treballaren i teixiren amb gran destresa. Per això, la Fundació Arqueològica Clos ha finançat la restauració i valorització de dues túniques prisades de lli pertanyents al Regne Antic del Museo delle Antichità Egizie di Torino, que es presenten per primera vegada al públic. Cal destacar la importància d’aquestes peces,ja que no arriben a vint les túniques prisades amb plecs horitzontals que es coneixen.

També s’ha finançat la neteja d’algunes peces procedents del Museo Egizio di Firenze, de les quals cal destacar la recuperació de la policromia original d’un fragment de tomba de la necròpolis de Tebes datada al Regne Nou (Dinastia XIX), i de la bellíssima figura de la deesa del cel Nut, pintada al fons d’un sarcòfag de Baixa Època (dinasties XXVI-XXX). Tot això per a poder mostrar al públic una visió general de 3.000 anys de moda a l’antic Egipte.

Algunes de les peces que provenen del Museo Egizio di Firenze formen part del naixement de l’Egiptologia, atès que varen ser portades a Itàlia després de la primera expedició franco-toscana a Egipte (1828-1829), organitzada per Jean-Francoise Champollion i Ippolito Rossellini després del desxiframent de los jeroglífics.

L’exposició es divideix en tres grans blocs temàtics:

1. Costums i pràctiques de la bellesa a Egipte abans de les piràmides

2. A la moda durant 3.000 anys

3. Dels blaus camps de lli als colors de la vida eterna

Comissariada per Elvira D’Amicone (Università degli Studi di Torino), l’exposició està formada per peces de la col·lecció permanent del Museu Egipci de Barcelona i importants aportacions de museus internacionals com el Musée des Beaux-Arts de Lyon, el Museo Civico Archeologico di Bologna, el Museo Egizio di Firenze, Museo delle Antichità Egizie di Torino -que exhibeix algunes peces inèdites-, i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.